Workshop: YOGA VAN NU

– Noële Ruitenberg

Yogaleraar and yogi-coach

Iedereen wordt een beetje duf van lang voorovergebogen achter een beeldscherm zitten. De borstkas deukt in. Het hoofd wordt zwaarder. Het humeur daalt. Weg plezier.

Gelukkig is er hoop; in deze workshop maak je je enkele simpele tegenbewegingen eigen. Je leert gericht uit te deuken en jezelf zo uit te lijnen dat energie blijft stromen. Dit herstelt de ruimte diep in je lijf en zorgt dat je weer voelt  hoe het is om vrij en creatief te zijn: heel plezierig! Voor deze ‘yoga van nu’ hoef je niet naar een bewierookte yogastudio met kaarsjes en esoterische muziek, het kan gewoon op de werkplek.

Korte inhoud
Probeer me even te volgen … Onze wervelkolom bestaat uit wervels met daar omheen diep liggende, kleine, supersterke houdingsspieren. Deze wervelkolom kun je zien als de mast van een zeilboot. Als die mast lekker stabiel is, hebben de stagen (touwen die de mast overeind houden) weinig te doen. In het lijf zijn die stagen, de grote oppervlakkige beweegspieren. Het woord zegt het al; deze spieren zijn keigoed in bewegen, maar langdurig stabiliseren is niet hun ding.  

Wat is nu het resultaat als we met een labiele wervelkolom achter ons bureau zitten? De houdingsspieren kunnen geen kracht geven en verpieteren, terwijl de doorbloeding van de beweegspieren verslechtert en deze blokkeren. Vaak heb je eerst nog wel last, maar na een minuut of twintig voel je eigenlijk niks meer. De rug en schouders worden een soort dof schild. Ooit werkte dat vast in ons voordeel. Nu we zo heel veel zitten, breekt het ons nogal op. Zo missen we het stromen van energie en de ongevoeligheid in ons lijf werkt bevreemdend. We raken letterlijk het contact kwijt met onszelf en de ruimte om ons heen. En dan hebben we het nog niet gehad over de weerslag van onze labiele wervelkolom op onze ademhaling en alles wat daarmee samenhangt.

Tijd voor houdingskunst! Moderne yoga dus, waarin je stap voor stap bovenstaande ervaart en logisch kan volgen. Deze mix van ervaring met het lijf en zinnige toelichting zorgt dat je je het voor de lange termijn eigen maakt.

Aanpak
Deze workshop begint met observeren, observeren, observeren … Van dat wat is, je adem én je wervelkolom. Vervolgens zoomen we zorgvuldig in op onze houding. Daarin gaan we heen-en-weer bewegen, in en voorbij je comfortzone. Dat doen we op zo’n manier dat je ontspannen-ontregeld raakt. Alleen van daaruit is verandering mogelijk!

Resultaat
Het resultaat van deze workshop is bewustwording vanuit het lijf! Dat is fundamenteel ander spul dan rationele bewustwording die bijvoorbeeld ontstaat bij het lezen van goede tips in boeken en blaadjes. Je neemt waar hoe in relatief korte tijd de ‘orde in je lijf’ omkeert. Je zit er letterlijk met je neus bovenop en ziet en voelt de ruimte die ontstaat voor kracht en energie als je je lijf los laat en terug laat gaan naar zijn natuurlijk vorm.

En -last but not least-: je leert een mix van vrije houdingen en een reeks bevrijdende tegenbewegingen. Daar kun je meteen praktisch mee aan de slag.