Online verbinding met collega’s

Verbinding als element van werkplezier

20 ideeën om verbinding met collega’s te houden in Corona-tijd

Maslov wist het in 1943 al: we hebben allemaal een universele basisbehoefte aan sociaal contact. Of het nu gaat om vriendschappen, collegiale contacten, liefdesrelaties, contacten met hobbygenoten of andere positieve sociale relaties, het geeft je het gevoel ergens bij te horen. Je voelt daardoor een zekere mate van verbondenheid met de ander.

Ook diverse, recente onderzoeken naar werkgeluk tonen aan dat verbinding met collega’s (en leidinggevende) een belangrijke factor is in het beleven van werkgeluk.

Verbondenheid in Coronatijd

Het  thema van verbinding werd in 2020 ineens hartstikke actueel. We worden ons massaal steeds bewuster van deze behoefte, omdat we (bijna) allemaal alweer een poos thuiswerken en de verbinding met collega’s missen.

We horen het veel de laatste tijd: “Ik mis mijn collega’s”, “Ik mis het echte contact met mensen”, “Dat Zoomen en Teamsen vind ik maar niks hoor, ik wil gewoon m’n collega’s weer eens echt zien”, “Ik mis het kletspraatje bij de koffiemachine”, etc.

Sociaal contact als bijdrage aan werkgeluk

Als we dan wat doorvragen, dan blijkt het altijd te gaan om het contact dat los staat van de inhoud. Want die inhoud wordt meestal wel besproken tijdens het zoveelste overleg met collega’s, je leidinggevende en je team.

Nee, het gaat om écht contact met elkaar, van mens tot mens. Waarin ruimte is voor emoties en persoonlijke gedachten. Waarin je mag zeggen hoe je de huidige tijd beleeft en je steun van je collega(‘s) mag vragen. Waarin plek is voor positieve en sombere gedachten. Waarin je successen kunt vieren en een diep gesprek over je twijfels en onzekerheden mag voeren.

Zo hadden we laatst een (digitale) werksessie over werkgeluk, waarin het thema Verbondenheid ook ter sprake kwam. Dat bracht ons op het idee om een lijstje met tips te maken. Met ideeën om in deze tijden van digitale communicatie tóch de verbinding met collega’s te maken en te onderhouden.

Dit is ‘m. Het zijn 20 tips geworden. Deels gebaseerd op praktijkverhalen van klanten en deels bedacht vanuit onze eigen ervaringen en onze kennis van communicatie, samenwerken en werkgeluk.

20 ideeën om je verbinding met collega’s te houden in Corona-tijd

1.      Bel (met of zonder beeld) geregeld een collega om te vragen hoe het met hem/haar gaat. En vraag gerust even door. Je krijgt de vraag vast terug.

2.      Vraag eens per week een collega mee voor een wandeling in de buitenlucht. Probeer wat diepgang in het gesprek te brengen. Wat kan helpen is dat je afspreekt het NIET over werk te hebben, maar over hobby’s, dromen (waar zou jij naartoe op vakantie willen?), opleidingen volgen, etc.

3.      Of doe een digitale wandeling: (beeld)bel elkaar terwijl je allebei in het bos lokale wandelt. Ook hier is het OK om een laagje dieper te gaan.

4.      Als je een goeie mop hoort of leest: bel meteen die ene collega op en vertel ‘m.

5.      Of gooi een spontane virtuele (Zoom)meeting in de groep en wie aanhaakt, doet ook een duit in het moppenzakje. Is geheid goed voor een kwartiertje meligheid.

6.      Neem standaard in de agenda van het teamoverleg het volgende punt op: “Hoe gaat het écht met je?”. En durf door te vragen als iemand zich makkelijk met een “Prima” er vanaf maakt. Enige diepgang is goed voor de onderlinge verbondenheid.
Extra tip: doe dit meteen als eerste agendapunt, dan komt het niet in de verdrukking aan het eind als iedereen zit te popelen om naar de volgende meeting te gaan.

7.      Stuur een muziekstuk/nummer naar je collega(‘s) met een persoonlijke toelichting waarom je juist die muziek gestuurd hebt. Bijv. wat de muziek voor jou betekent of wat je de ander wil meegeven met de muziek.

8.      Over muziek gesproken: maak met het team een gedeelde Spotify-playlist aan. Iedereen mag toevoegen.

9.      Zie je een leuk bericht van een collega op social media? Bel (of app) hem/haar en vertel persoonlijk ‘vind-ik-leuk’ of dat je het ‘Interessant’ vindt.

10.   Organiseer een ‘Teamdreamsessie’: vertel elkaar waarover je weleens droomt voor als Corona voorbij is.

11.   Of een ‘Teamworriesessie’: wees open naar elkaar over waar je je zorgen over maakt in deze rare tijden.
Let op: je hoeft het niet altijd op te lossen voor de ander. Soms is een oprecht luisterend oor al genoeg.

12.   Elke laatste vrijdag van de maand: schrijf in de groepsapp waar je de afgelopen maand trots op was. Mag over werk of privé gaan. Of liever nog: maak er een aparte online (Zoom)sessie van.

13.   Organiseer eens een digitale pub-quiz, maar dan net ff anders: vraag alle collega’s om drie vragen over zichzelf te stellen. Bijvoorbeeld: “Wie van ons heeft als kind een hangbuikzwijntje als huisdier gehad?” Of “Hoe vaak heeft Thomas de film Pirates of the Carribean gezien?” Of “Wat snackt Annemarie het liefst tijdens een avondje Netflixen?”

14.   Organiseer een vrijmibo met Getmibo: loop rond in een virtuele ruimte en klets eerst wat met die ene collega en daarna met een groepje anderen. Je camera en microfoon zijn je gezicht en je stem. (en nee, we hebben geen aandelen 😊 . We kwamen het toevallig tegen en vonden het leuk).

15.   Organiseer ludieke, originele wedstrijdjes, bijvoorbeeld:

a.      Emoticonniceer je gevoel van de dag in de appgroep (erop doorappen mag)

b.      ‘Ranking je collega’s’

c.       Alléén voor teams waar openheid en vertrouwen helemaal goed zitten: ‘Roast je collega’: zet één collega centraal en brand hem/haar op een goedmoedige, constructieve manier af (uitsluitend op vrijwillige basis).

16.   Mocht je de Roast serieus overwegen: Doe daarvóór een Zoomsessie “Wat zit me dwars”. Maak van je hart geen moordkuil en zorg dat alles goed uitgesproken wordt. Door iedereen!

17.   Stel je collega(‘s) geregeld deze vraag: “Aan welke vorm van contact heb jij behoefte?”. En kijk of je aan die behoefte kunt voldoen.

18.   Doe een Zoomsessie Positief denken: je brengt één voor één een lastige situatie in en je collega’s laten je de positieve kanten van die situatie zien.

19.   Elke collega mailt/appt een week lang om de dag naar het hele team een spreuk, filmpje, foto, liedje of wat maar ook positief inspireert. Laat alle collega’s een week de inspirator zijn.

20.   Let tijdens online meetings goed op de mimiek (het stukje dat je wél ziet) van je collega’s. Als je iets ziet wat je raar, opvallend of vervelend vindt, check dan bij de ander wat zijn/haar non-verbale communicatie betekent. Dus vul niet in, maar benoem het en vraag om betekenis.

21.   OK vooruit, nog een bonustip dan: maak een spelletje van non-verbale communicatie. Eén collega beeldt een bepaalde gemoedstoestand of gevoel uit (dus zonder woorden, het liefst een echt gevoel op dát moment). De anderen moeten raden hoe de collega zich voelt. Praat nog even door als het geraden is. En dan gaat de volgende uitbeelden.

Veel werkplezier!

"Meer inspiratie en tips"

Focus bij thuiswerken

Gefocust thuiswerken: dat is best een uitdaging. Lees in deze blog tips hoe je dat kunt organiseren voor jezelf.

Enthousiast reageren op goed nieuws

Enthousiast reageren op goed nieuws van de ander bevordert de onderlinge verbondenheid. Eén voorwaarde: je moet het wel echt menen.

Luisteren naar je hart vergroot je vitaliteit

Luister meer naar je hart en word vitaler. Dat is de conclusie van diverse onderzoeken. Wil je weten hoe het werkt?

Thuiswerken: werk en privé in balans

Als je thuis werkt is het extra lastig om je privé en werk gescheiden en in balans te houden. Daar kun je relatief eenvoudig iets aan doen.

Doe je werk met focus

Focussen is handig als jij je wil richten op wat voor jou op dat moment het belangrijkste is. Dat kan een mens zijn of een klus op je werk.

Zet werkplezier op je to-do-lijst

Oefen invloed uit op minder plezierige werkdagen: zet ook een leuke werkklus op je to-do-lijst (hoge prioriteit). Of plan iets anders leuks. Wel doen hè!

Maak van werkplezier geen ‘heilig moeten’

Als je koste wat kost altijd werkplezier wil hebben, dan is de kans groot dat je teleurgesteld raakt. Want 24/7 werkplezier is een utopie. En niet nodig.

Stretchen voor meer werkplezier

Stretchen helpt je om stress te verminderen en te voorkomen. Het bevordert ook je energiecirculatie, je creativiteit en doorzettingsvermogen. Mooi toch?

Zingen is gezond

Zingen geeft energie, is goed voor je lijf, je immuunsysteem en je brein. Je focust makkelijker en het en maakt je blij. Allemaal goed voor je werkplezier.

Effecten van werkplezier

Als je veel werkplezier (of werkgeluk) hebt, doe je beter je werk, ben je een fijnere collega en ben je goed voor klanten. En uiteraard ben je zelf happy.