Maak van werkplezier geen ‘heilig moeten’

MAAK VAN WERKPLEZIER GEEN ‘HEILIG MOETEN’

Ja, wij zijn van het werkplezier. Want dat geeft energie, maakt blij en heeft allerlei zakelijke voordelen.

Toch zijn wij géén aanhangers van de filosofie dat je werk altijd alléén maar leuk moet zijn. Want werk is nu eenmaal soms niet fijn. Laten we realistisch zijn en accepteren dat werken af en toe minder leuk of zelfs ronduit vervelend is.
Bovendien leg je jezelf wel héél veel druk op als je een continue ‘staat van werkplezier’ nastreeft. Niet te doen en dus een voedingsbodem voor tegenovergestelden van werkplezier: teleurstelling en frustratie.

En nog iets: je waardeert de leuke aspecten van je werk méér als de minder leuke dingen er ook mogen zijn. Zoals duisternis niet kan bestaan zonder licht, zo is werkplezier des te leuker als je ook ervaring hebt met minder plezierige werkaspecten.

Werkplezier is Balans 
De kunst is om gedurende langere periodes een goede balans te vinden tussen de plezierige aspecten en de minder leuke kanten van je werk. Als je gedurende periodes van weken/maanden voldoende voldoening en energie krijgt van je werk, dan is een rotklus op z’n tijd niet erg.
Dan is zelfs een paar dagen achter elkaar aan een vervelende klus werken geen ramp, mits je daarvóór en daarná voldoende werkplezier hebt (gehad). Zodat je ‘opgeladen’ aan de rotklus begint en daarna weer kunt ‘bijladen’.

Het is aan jou om pro-actief aan jouw balans te werken. Door bewuste keuzes te maken.
En in actie te komen zodra je merkt dat je langdurig en structureel te weinig werkplezier hebt.

Veel werkplezier!

"Meer inspiratie en tips"

Focus bij thuiswerken

Gefocust thuiswerken: dat is best een uitdaging. Lees in deze blog tips hoe je dat kunt organiseren voor jezelf.

Online verbinding met collega’s

We hebben allemaal een basisbehoefte aan sociaal contact. Zeker nu, in Coronatijd. Lees hier 20 tips hoe je dat kunt doen met je collega’s.

Enthousiast reageren op goed nieuws

Enthousiast reageren op goed nieuws van de ander bevordert de onderlinge verbondenheid. Eén voorwaarde: je moet het wel echt menen.

Luisteren naar je hart vergroot je vitaliteit

Luister meer naar je hart en word vitaler. Dat is de conclusie van diverse onderzoeken. Wil je weten hoe het werkt?

Thuiswerken: werk en privé in balans

Als je thuis werkt is het extra lastig om je privé en werk gescheiden en in balans te houden. Daar kun je relatief eenvoudig iets aan doen.

Doe je werk met focus

Focussen is handig als jij je wil richten op wat voor jou op dat moment het belangrijkste is. Dat kan een mens zijn of een klus op je werk.

Zet werkplezier op je to-do-lijst

Oefen invloed uit op minder plezierige werkdagen: zet ook een leuke werkklus op je to-do-lijst (hoge prioriteit). Of plan iets anders leuks. Wel doen hè!

Stretchen voor meer werkplezier

Stretchen helpt je om stress te verminderen en te voorkomen. Het bevordert ook je energiecirculatie, je creativiteit en doorzettingsvermogen. Mooi toch?

Zingen is gezond

Zingen geeft energie, is goed voor je lijf, je immuunsysteem en je brein. Je focust makkelijker en het en maakt je blij. Allemaal goed voor je werkplezier.

Effecten van werkplezier

Als je veel werkplezier (of werkgeluk) hebt, doe je beter je werk, ben je een fijnere collega en ben je goed voor klanten. En uiteraard ben je zelf happy.